Medicamente și dispozitive medicale

Informațiile conținute în această secțiune sunt destinate exclusiv profesioniștilor din domeniul sănătății.

Alopecia

Alopecia androgenetică sau chelia obișnuită este o cădere a părului, manifestată la bărbați de la o anumită vârstă și mai rar la femei. Acest tip de alopecie este cea mai frecventă cauză a căderii părului, afectând 80% dintre bărbați până la vârsta de 90 de ani, 35% dintre femeile aflate la vârsta fertilă și 50% dintre femeile aflate la menopauză. Este de natură poligenică, ceea ce înseamnă că sunt moștenite diverse gene și apare din cauza acțiunii androgenilor la persoanele predispuse genetic.

Se manifestă prin pierderea progresivă a părului de pe cap în zonele fronto-temporală (frontală și laterală) și occipitală (posterioară), care este înlocuită cu păr mai subțire și mai fin, lăsând în cele din urmă zone de chelie fără păr.

Sursa: Healthy Skin Foundation

———————————–

Finasterida orală: medicament pentru tratamentul stadiilor incipiente ale alopeciei androgenetice la bărbați.
Minoxidil topic: medicament pentru tratamentul alopeciei androgenetice de intensitate moderată.

Acnee

Cea mai mare parte a acneei este caracterizată de o combinație de diferite tipuri de leziuni ale pielii: puncte negre, cele mai frecvente la pacienții tineri, papule, pustule și noduli. Deși tinde să dispară de la sine, poate lăsa cicatrici.

Sursa: Healthy Skin Foundation

———————————–

Isotretinoină orală: tratament pentru formele severe de acnee rezistente la cicluri regulate de tratament convențional cu preparate antibacteriene orale sau topice.

Doxiciclină orală: medicament indicat în principal pentru infecțiile pielii și ale țesuturilor moi, ale tractului respirator și ale sistemului genito-urinar.

Clindamicină topică: medicament indicat pentru tratamentul acneei vulgare de intensitate ușoară până la moderată.

Tretinoin 0,4%: Tratamentul topic al leziunilor neinflamatorii (puncte negre) și inflamatorii (pustule și papule) în acneea vulgară ușoară până la moderată.
Mască Plus (Polyvinyl A-Tretinoin-Clindamicină-Acid glicolic): dispozitiv medical specific pentru prevenirea complicațiilor acneei cauzate de factori externi.

 

Dermatită atopică

Dermatita atopică, denumită și eczemă atopică, este o boală inflamatorie cronică a pielii care apare în principal la copii. Este benignă și nu este contagioasă. De obicei, debutează în copilărie și, în general, se ameliorează odată cu vârsta, deși poate să persiste la vârsta adultă sau chiar să înceapă în această perioadă a vieții. Este o afecțiune foarte frecventă și din ce în ce mai frecventă, în special în țările dezvoltate, afectând ambele sexe în mod egal.

Sursa: Healthy Skin Foundation

———————————–

Propionat de fluticazonă: medicament topic indicat pentru tratamentul simptomatic al dermatozelor inflamatorii care nu sunt cauzate de microorganisme și care răspund la corticosteroizi

Tacrolimus: tratamentul topic al dermatitei atopice moderate sau severe la adulți.

Dermatită seboreică

Dermatita seboreică este o afecțiune cronică a pielii care se încadrează în diagnosticul diferențial al dermatozelor eritemato-scuamoase. Are două vârfuri de vârstă, unul la sugarii care alăptează înainte de vârsta de 3 luni și unul între decada a patra și a șaptea a vieții, afectând mai mult bărbații decât femeile. În plus, este una dintre cele mai frecvente manifestări cutanate la pacienții HIV+, unde prezența sa necesită o evaluare la pacienții cu risc ridicat.

Sursa: Healthy Skin Foundation

———————————–

Betametazonă soluție pentru scalp: tratamentul manifestărilor inflamatorii și pruriginoase ale dermatozelor scalpului care răspund la corticosteroizi, cum ar fi psoriazisul și dermatita seboreică.

Betametazonă cremă: tratamentul eczemelor acute exogene, al dermatitei seboreice, al psoriazisului, al lichenului plan și al leziunilor mici de lupus eritematos discoid.

Ciclopirox: tratamentul topic al dermatitei seboreice a scalpului.

Psoriazis

Este o dermatoză inflamatorie care poate apărea afectând doar scalpul sau poate însoți alte manifestări ale psoriazisului. 30-40% din cazuri se datorează antecedentelor familiale.

Sursa: Healthy Skin Foundation

———————————–

Acitretina orală: medicament indicat pentru formele severe și răspândite de psoriazis refractar, psoriazis pustular al mâinilor și picioarelor etc.

Betametazonă soluție pentru scalp: tratamentul manifestărilor inflamatorii și pruriginoase ale dermatozelor scalpului care răspund la corticosteroizi, cum ar fi psoriazisul și dermatita seboreică.

Topical clobetasol: medicament. Tratamentul psoriazisului (cu excepția psoriazisului în plăci) și al eczemelor recalcitrante.

Calcipotriol/Betametazona: tratamentul topic al psoriazisului vulgar.

Betametazonă cremă: tratamentul eczemelor acute exogene, al dermatitei seboreice, al psoriazisului, al lichenului plan și al leziunilor mici de lupus eritematos discoid.

Metotrexat soluție injectabilă: medicament cu următoarele proprietăți: interferează cu creșterea anumitor celule din organism care se înmulțesc rapid (agent antitumoral), reduce reacțiile nedorite ale propriului mecanism de apărare al organismului (imunosupresor) și are efecte antiinflamatorii.

Keratoză

Keratoza actinică poate fi prima etapă în dezvoltarea cancerului de piele și, prin urmare, este considerată o afecțiune precanceroasă a pielii. Prezența keratozei actinice denotă o leziune cauzată de soare care favorizează dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer de piele.

Keratoza actinică evoluează lent, de-a lungul anilor, și apare de obicei pe față, urechi, scalp, gât, dosul mâinilor și antebrațelor și buze. Este plană pe pielea capului și a gâtului și puțin ridicată pe brațe și mâini. deseori, persoanele afectate au mai multe leziuni de keratoză actinică. Aceste leziuni nu pun adesea viața în pericol dacă sunt detectate și tratate în stadii incipiente. Cu toate acestea, dacă acest lucru nu se întâmplă, ele pot crește în dimensiune și pot invada țesuturile înconjurătoare și, în cazuri foarte rare, pot face metastaze sau se pot răspândi la organele interne.

Sursa: Healthy Skin Foundation

———————————–

Imiquimod: medicament indicat pentru tratamentul topic al verucilor genitale externe și perianale la adulți, al micilor carcinoame bazocelulare superficiale (CBC) la adulți etc.

Actixicam: dispozitiv medical. Prevenirea keratozei actinice datorate expunerii excesive la soare și a recidivelor.

HELIOCARE 360º MD AK Fluid: prevenirea și tratamentul protector adjuvant al keratozei actinice și al altor forme de cancer de piele non-melanom.

Hiperpigmentare

Petele de vârstă sau hiperpigmentarea sunt cauzate de distribuția anormală a melaninei și a celulelor care o produc, melanocitele. Melanina este pigmentul care ne permite să ne protejăm de razele soarelui, așa că atunci când ne expunem pielea la soare melanocitele secretă mai multă melanină.

Sursa: Healthy Skin Foundation

———————————–

Hidrochinona: medicament topic pentru tratarea cazurilor de hiperpigmentare a pielii, cum ar fi melasma sau cloasma, lentiginea, efelidele sau pistruii.

Retincare: dispozitiv medical. Tratamentul hiperpigmentării, al fotoîmbătrânirii și al xerozei.

 

Noutăți din secțiunea Comunicare

Caută