Căderea părului

Căderea părului este un fenomen natural care apare ciclic pentru a permite reînnoirea întregului păr de pe corp. Cu toate acestea, în anumite situații, căderea părului se poate accentua din cauza unor factori precum predispoziția genetică, schimbările hormonale, modificările în alimentație sau chiar stresul emoțional sau schimbările sezoniere.

Dacă vă confruntați cu o cădere a părului mai mare decât de obicei, vă recomandăm să vă adresați medicului specialist pentru un diagnostic corect și pentru a afla cum să o combateți cel mai bine.

STRUCTURA PĂRULUI

În ciuda varietății mari a tipului și culorii părului, structura acestuia este relativ aceeași la toți oamenii.

Fiecare fir de păr este format din două părți esențiale și bine diferențiate: bulbul situat în piele, care este partea activă din punct de vedere metabolic, și firul, care are o multitudine de forme și culori în funcție de structura sa moleculară și de cantitatea și tipul de melanină pe care o conține.

CICLUL PĂRULUI

Părul nu este o structură statică, ci este în continuă mișcare: părul nou este generat de celulele prezente în papila dermică, crește timp de câțiva ani și, în cele din urmă, se oprește din creștere și cade pentru a face loc unui nou fir de păr. Ciclul celular este format din trei faze principale consecutive:

  • ANAGEN: Faza de creștere care durează aproximativ 2-6 ani. 85% din păr se află în această fază.
  • CATAGEN: Faza de regresie care durează aproximativ 3 săptămâni. În jur de 1% din păr se află în acest stadiu.
  • TELOGEN: Faza de repaus care precede căderea și poate dura aproximativ 3 luni. Aproximativ 14% din păr se află în această fază.


Stadiul din ciclul de viață al fiecărui fir de păr este diferit, ceea ce face ca părul să își păstreze mai mult sau mai puțin aceeași densitate. O modificare a duratei fiecăreia dintre aceste faze poate duce la diferite tipuri de alopecie.
Căderea părului este, prin urmare, o consecință naturală a ciclului părului. Se estimează că pierderea normală a părului variază între 50 și 100 de fire de păr pe zi.

FACTORI IMPLICAȚI ÎN CĂDEREA PĂRULUI

Există mulți factori implicați în căderea excesivă a părului sau asociați cu o fragilitate crescută a părului:

CONCEPTE DE BAZĂ DESPRE ALOPECIE: ALOPECIA ANDROGENETICĂ (AA)

Alopecia androgenetică (AA) este cel mai frecvent tip de alopecie la bărbați și femei. Există mulți factori implicați în apariția și dezvoltarea AA, predispoziția genetică fiind unul dintre cei mai relevanți. Acest tip de alopecie este cauzat de activitatea unei enzime (o proteină) prezente în mod natural în organism, enzima 5-alfa-reductază, care transformă hormonul testosteron într-un derivat numit dihidrotestosteron (DHT), responsabil de miniaturizarea sau subțierea părului. Acest lucru determină o densitate mai mică a părului care este evidentă în timp și poate duce la pierderea totală a părului în zonele afectate.

Apariția căderii părului poate începe din adolescență și poate afecta până la 50% din populația masculină cu vârsta de 50 de ani și până la 40% din populația feminină începând cu vârsta de 70 de ani.

POPULAȚIA AFECTATĂ DE CĂDEREA PĂRULUI

Alopecia androgenetică este cea mai frecventă cauză a căderii părului la ambele sexe. Poate afecta, de asemenea, calitatea vieții din cauza impactului psihosocial.

Conform studiilor efectuate de Hamilton (1951;53:708-728)(1), la vârsta de 30 de ani, 30% din populația masculină prezintă Alopecia Androgenetică, ajungând la 50% la vârsta de 50 de ani.

În cazul femeilor, 40% dintre acestea dezvoltă acest tip de alopecie până la vârsta de 70 de ani.

TELOGEN EFFLUVIUM

Efluviul telogen acut este un tip de alopecie caracterizat prin pierderea acută a părului care durează până la 6 luni. Dacă durează mai mult de atât, este considerată efluviu telogen cronic. Femeile cu vârste cuprinse între 30-60 de ani sunt grupul cel mai afectat de acest tip de cădere excesivă a părului.

În unele cazuri, există factori declanșatori care pot apărea cu 2 până la 4 luni înainte de debutul efluviului, cum ar fi stresul emoțional, dietele restrictive, dezechilibrele hormonale și/sau nașterea.

Într-un episod acut, 20 până la 50% din păr trece prematur de la faza de creștere la cea de repaus și apoi cade.

Adesea, rezolvarea factorilor de stres permite revenirea la ciclul normal al părului.

1. Hamilton JB. Patterned long hair in man; types and incidence. Ann N Y Acad Sci.

Noutăți din secțiunea Comunicare

Caută