Sistemul Imunitar

Integritatea biologică a oamenilor trebuie să fie apărată în permanență, în special împotriva microorganismelor patogene care ne pun în permanență la încercare sănătatea.

În acest scop, fiecare organism are bariere naturale de protecție, cum sunt pielea și membranele mucoase, dar și un sistem imunitar specializat în identificarea și distrugerea a tot ceea ce este străin. Sistemul imunitar constituie o rețea complexă de celule și molecule, distribuite în tot organismul, între care se stabilesc multiple interacțiuni funcționale, care le determină capacitatea biologică, sau capacitatea de apărare împotriva agenților externi, în principal de natură infecțioasă, dar și a mutațiilor tumorale ale propriilor celule.

Radiodermită

Afecțiune cutanată cauzată de radiațiile ionizante utilizate în radioterapie. Este una dintre complicațiile care pot fi cauzate de această terapie. Poate fi doar un ușor disconfort sau poate provoca chiar întreruperea tratamentului, necesitând îngrijiri medicale. O modalitate de prevenire este luarea unor măsuri speciale în zona care urmează să fie tratată: păstrați zona uscată, nu folosiți produse cosmetice sau parfum, purtați haine largi din bumbac etc.

Sursa: Mdanderson.es

Articole Recente

Caută