Știri corporative

Peeling chimic

Am dori să încheiem săptămâna dedicată peeling-ului facial prin aprofundarea subiectului. Vrem să nu mai ai niciun dubiu și să poți spune că știi totul sau aproape totul despre acest tratament al pielii

Să începem cu puțină istorie. Deși ai putea crede că peeling-ul facial este o tehnică modernă, nimic mai departe de adevăr. Încă din Egiptul Antic, au fost folosite metode de exfoliere a pielii pentru a-i îmbunătăți aspectul

Cine nu a auzit de faimoasele băi cu lapte ale Cleopatrei? Motivul pentru aceste băi era că laptele fermentat conținea un nivel ridicat de acid lactic care putea înmuia pielea.

Și cum rămâne cu acele trucuri făcute în casă de bunicile noastre? Acestea au descoperit cum acidul citric din lămâie era cel mai eficient instrument pentru a face să dispară petele de vârstă și pistruii.

Dar la sfârșitul secolului XX și datorită doctorului Eugene Van Scott, din Philadelphia, un pionier în cercetarea utilizării terapeutice a acizilor alfa-hidroxi, a început adevărata revoluție a peelingului cu acid glicolic.

Ce este un peeling chimic facial?

Unul dintre cele mai frecvente motive de consult în dermatologie este lipsa de strălucire și îmbătrânirea pielii. Pentru tratamentul în aceste cazuri, peeling-ul chimic este soluția ideală pentru a elimina micile semne de acnee, petele inestetice, precum și porii dilatați sau ridurile fine.

Peeling-ul chimic este un tratament dermatologic care constă în aplicarea de către specialist a diferitelor substanțe chimice pe piele pentru a produce o exfoliere a straturilor mai mult sau mai puțin superficiale ale pielii și a favoriza astfel reînnoirea pielii.Acest lucru are ca rezultat o schimbare substanțială a aspectului și structurii pielii.

Ce vom obține cu un peeling chimic facial?

Ei bine, putem îmbunătăți în mod eficient imperfecțiunile pielii: linii de expresie, riduri, pigmentare neregulată, cicatrici de acnee, aspect ternă etc. Prin aplicarea diferitelor substanțe chimice, pielea este exfoliată, eliminând celulele deteriorate și stimulând producția de celule noi, rezultând o piele regenerată.

Trebuie precizat că există mai multe tipuri de peeling în funcție de nivelul de profunzime pe care dorim să îl atingem. În funcție de gradul de penetrare le putem împărți în superficiale, medii și profunde. Prin urmare, este esențial să ne lăsăm pe mâna unui dermatolog pentru a evalua care este cel mai potrivit pentru a obține rezultatele pe care dorim și, de asemenea, în funcție de tipul nostru de piele.

Cum se realizează un peeling chimic?

Pentru a efectua un peeling chimic, pielea trebuie mai întâi curățată. Agenții chimici sunt apoi aplicați în funcție de tipul de piele, motiv pentru care procedura este realizată de un dermatolog care garantează siguranța și eficiența tratamentului.

Uneori, în săptămânile premergătoare procedurii, specialistul poate prescrie un tratament hidratant sau depigmentant.

În timpul procesului, este normal să simțiți o ușoară senzație de arsură, căldură sau mâncărime în urma aplicării produsului. Odată ce tratamentul este finalizat, este obișnuit să aveți o înroșire imediată a pielii, care va fi însoțită de descuamare în zilele următoare.

Tipuri de peeling chimic

Pentru a înțelege beneficiile diferitelor tipuri de peeling, iată o scurtă descriere a ceea ce constă fiecare dintre ele:

  • Peeling superficial: indicat pentru ameliorarea ridurilor fine și a problemelor ușoare de acnee. Avantajul este că ne putem continua viața normală după tratament, lăsând doar o ușoară înroșire care dispare în câteva ore.
  • Peeling mediu: ideal împotriva foto îmbătrânirii și însoțit de creme depigmentante, foarte eficiente împotriva petelor. Apare mai multă roșeață și peelingul este mai vizibil, cu o descuamare a pielii uscate timp de câteva zile.
  • Peeling profund: indicat pentru netezirea ridurilor mai pronunțate, foto îmbătrânire de grad înalt, acnee în stare cicatrizată și, de asemenea, pete. La acest tratament, apare o înroșire puternică timp de 3 sau 4 zile, iar pielea este exfoliată timp de cel puțin 7 până la 10 zile.

Acizii cel mai frecvent utilizați în peelingul chimic

Există mai multe tipuri de acizi folosiți în cadrul procedurii, în funcție de tipul de piele.

Acid glicolic

Acidul glicolic este un alfa-hidroxi-acid (AHA) natural, cu o mare putere de hidratare, exfoliere și regenerare. Acesta acționează asupra straturilor mai profunde ale pielii și, prin urmare, este utilizat pentru a repara imperfecțiunile minore, cum ar fi ridurile sau efectele nocive ale soarelui.

În concentrații mici, acidul glicolic este deseori recomandat pentru a exfolia pielea fără a o irita, în timp ce în concentrații mai mari este utilizat pentru a reduce semnele de îmbătrânire.

Acid mandelic

Provenit din migdalele amare, acidul mandelic este un acid alfa-hidroxi, cel mai des fiind utilizat pentru tratamentele împotriva hiperpigmentării și acneei, datorită eficienței sale. Cu potențial antimicrobian și antiseptic, este potrivit pentru rozacee sau pentru pielea deosebit de sensibilă.

Acid salicilic

Acest agent este indicat atât pentru exfolierea superficială, cât și pentru tratarea punctelor negre. În plus, această tehnică ajută la pregătirea pielii pentru tratamente mai profunde.

Acidul salicilic este utilizat pe scară largă în domenii precum dermatologia, deoarece este capabil să favorizeze descuamarea pielii și să prevină contaminarea cu bacterii și ciuperci.

Acidul tricloroacetic (TCA)

Utilizat în peeling-urile chimice de intensitate medie în concentrații de 11-35%. Este cel mai frecvent utilizat agent chimic după acidul glicolic, iar acțiunea sa depinde foarte mult de concentrația și de timpul în care este aplicat.

Destinat exclusiv uzului medical, TCA este o alternativă perfectă pentru tratamentul semnelor, al petelor și al ridurilor mici.

Acidul azelaic

Acest agent chimic este ideal pentru peelingul chimic pe pielea închisă la culoare, cu foto tipurile 4, 5 și 6, deoarece previne orice pigmentare. Este recomandat pentru utilizarea pe pielea grasă și cu imperfecțiuni.

În final, dorim să subliniem cât de important este să consultați un dermatolog înainte de a vă supune oricărui tratament de peeling. Specialistul este cel care trebuie să evalueze care este cel mai potrivit pentru atingerea obiectivelor propuse.

Citește mai mult

Caută